Soul Mate Biology

Science of Attachement and Love

Kaj je ljubezen? Od kje izvira? Kaj se dogaja v naših možganih, ko smo zaljubljeni? Znanost išče odgovore tudi na ta vprašanja.

Knjiga, izdana pri eni največjih svetovnih založb Springer Nature, o evolucji ljubezni z naslovom Soul Mate Biology; Science of Attachement and Love. V knjigi na poljuden in široki javnosti razumljiv način razlagam znanstveno razumevanje čustva ljubezni. Opisani so osnovni mehanizmi delovanja hormonov, feromonov in živčnega sistema v človeškem in živalskem telesu. Na zanimiv način opiše različne načine parjenja ter dvorjenja pri različnih skupinah živali kot so ribe, glavonožci, žuželke, ptice in druge živali, v zadnjem delu knjige pa izvemo, kaj se dogaja v naših telesih in še posebej možganih, ko smo zaljubljeni.

Ljubezen je eno najglobljih človeških čustev. Ljubezen nas spremlja od otroštva do pozne starosti, od antike do modernih časov. Ljubezen najdemo v najstarejših ohranjenih zapisih, v Bibliji, v besedilih srednjeveških pisarjev, in seveda v sodobnih knjigah in filmih. Skozi tisočletja ljubezen ni izgubila skrivnosti, šarma, privlačnosti in norosti niti v tej digitalni dobi, ko smo preplavljeni z informacijami.

A kaj je ljubezen? Od kod izvira to čustvo? Smo ljudje edina živa bitja, ki občutijo ljubezen? Lahko ljubezen razložimo z nekaterimi kemičnimi reakcijami v naših možganih? Je ljubezen le trik narave, ali nekakšno višje čustvo?

 Na nobeno od teh vprašanj nimamo natančnih odgovorov, vseeno pa so nevroznanost, vedenjska znanost in nekatera druga področja znanosti v zadnjih letih podale vsaj delne odgovore. Danes vemo veliko več kot kdaj koli prej o tem, kaj se dogaja v možganih, ko smo noro zaljubljeni. Razumemo, zakaj naša srca utripajo hitreje, ko vidimo osebo, ki jo imamo radi. Vemo, zakaj se potimo, ko smo v bližini ljubljene osebe, in zakaj se počutimo zaskrbljeno, ko je naša ljubljena oseba ločena od nas. Nekoliko razumemo, kako se v možganih oblikujejo občutki navezanosti. Ta knjiga bralca vodi skozi zapleten labirint genov, beljakovin in možganskih celic, ki sodelujejo v občutkih ljubezni, navezanosti, naklonjenosti, pa tudi pri urejanju spolnega razmnoževanja

Piši mi!