Zdravljenje živali z matičnimi celicami

S sodelavci smo na Veterinarski fakulteti v Ljubljani v preteklih nekaj letih razvili novo, revolucionarno metodo zdravljenja sklepnih težav psov in konjev z lastnimi matičnimi celicami. Psu ali konju odvzamemo majhen košček maščobe, iz katerega pripravimo matične celice, ki jih nato veterinar vbrizga neposredno v oboleli sklep. Ta metoda prvič do zdaj omogoča, da lahko pes ali konj, ki trpita zaradi težav v sklepih (vnetja sklepov, poškodbe hrustanca, displazije, podporno zdravljenje pri poškodbi križnih vezi) dejansko ozdravita in z vami znova zaživita polno življenje, ali se vrneta na tekmovanja. Vaš pes ali konj vam bosta hvaležna za matične celice, tako kot že več kot 800 živalskih bolnikov, ki ponovno hodi brez težav.

Ker želimo, da bi bila ta metoda na voljo čimprej čimvečjemu številu pasjih in konjskih bolnikov sva s sodelavko dr. Katerino Čeh leta 2012 ustanovila odcepljeno podjetje Animacel biotehnologija, ki to metodo ponuja številnim bolnikom. Podjetje Animacel, ki ga zdaj uspešno vodi Luka Mohorič, z matičnimi celicami uspešno zdravi živali v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji in se širi še na druge trge. Poleg tega pa v sodelovanju med Veterinarsko fakulteto in podjetjem Animacel razvijamo še druge načine, kako bi lahko matične celice uporabili za zdravljenje domačih živali.

S Katerino Čeh sva za razvoj metode v letu 2012 prejela rektorjevo nagrado za najboljšo inovacijo Univerze v Ljubljani ter nagrado za najboljšo inovacijo v javnem sektorju v Sloveniji, podjetje Animacel pa je bilo uvrščeno med 5 najbolj perspektivnih slovenskih podjetij, prejelo nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za inovativnost ter zmagalo na natečaju “Elevator pitch” podjetja Simobil.

Več o podjetju Animacel biotehnologija ter vse o zdravljenju živali z matičnimi celicami si lahko preberete na spodnji povezavi.

sample logos