Gobova juha:
Še ena zelo tradicionalna slovenska jed, ki mora biti narejena iz gozdnih gob (najboljši so jurčki ali lisičke), narejena iz šampinjonov ne bo imela istega okusa. Če uporabljaš suhe jurčke jih moraš pred kuhanjem za dve uri namočiti v mrzlo vodo in nato odcediti.
Gobovo juho sem med svojim bivanjem v tujini vedno kuhal gostom, ki sem jim želel predstaviti malo slovenske kuhinje, in vedno je bila sprejeta z navdušenjem.
Recept:
Na štedilnik daš posodo z mrzlo vodo, v katero dodaš na koščke narezan krompir, na rezine narezane gobe, 1—2 stroka strtega česna peteršilj, majaron in lovorov list. Vse skupaj zavreš in pustiš na majhnem ognju, tako da vre čisto po malem. Medtem pripraviš podmet. Na malo masla ali olja prepražiš 1 majhno čebulo in jo posuješ z moko. Dobro premešaš, da se vsa moka razpusti z maščobo in nato podmet dodaš v vrelo juho. Dobro premešaš, da se podmet razpusti in kuhaš približno 20 minut oziroma toliko, da je krompir mehek. Tik preden postrežeš v juho dodaš še kislo smetano in dobro premešaš.