Potica:
Potica je verjetno najbolj značilna in najbolj znana slovenska nacionalna jed, narejena iz kvašenega testa z različnimi nadevi. Za Božič in Veliko noč je obvezno na mizi orehova potica, drugače pa lahko naredimo potico z lešniki, makom, skuto, pehtranom, jabolki, celi s slanino ali ocvirki. Spodaj je recept za testo, ki ga sam uporabljam (v Sloveniji pravimo, da ima vsaka gospodinja nekoliko drugačen recept za testo), nadev pa je moj originalni dodatek k slovenski kuhinji – skutin nadev z limonino baziliko.
Recept:
Za testo potrebujemo 500 g mehke bele moke, 40 g svežega kvasa (lahko se uporabi tudi suh kvas, če nimamo svežega), 100 g masla, 80 g sladkorja, 3 rumenjaki, približno 2,5 dl mleka, 1 vrečka vanilijevega sladkorja, 2 do 3 žlice ruma, malo limonine lupine in sol.
Vse sestavine morajo biti segrete na sobno temperaturo. Najprej pripravimo kvasec. Malo pogrejemo približno 1 dl mleka (na telesno temperaturo, najlažje preverimo pravo temperaturo s prstom, k iga pomočimo v mleko), dodamo eno žličko sladkorja, eno žličko moke in kvas ter pustimo približno 20 minut na toplem da kvas prične vzhajati (če delamo s suhim kvasom ta del izpustimo in samo primešamo suh kvas vsem ostalim sestavinam). Ko kvasec vzhaja ga dodamo k ostalim sestavinam in vse skupaj dobro mešamo toliko časa, da se testo ne lepi več na kuhalnico (ali na metlice mešalnika za testo). Testo pustimo vzhajati na toplem približno eno uro oziroma toliko časa, da je testa še enkrat več kot pred vzhajanjem. Medtem pripravimo nadev. Zmešamo 300—400 g polnomastne skute (nepasirane!), 2 jajci, 250 g sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja in 50—100 g krušnih drobtin. Limonino baziliko (lahko uporabim otudi meto ali pehtran namesto limonine bazilike) nasekljamo na majhne koščke (ne premajhne). Ko je testo vzhajalo, ga z valjarjem razvaljamo na približno 1 cm debeline in premažemo s skutinim nadevom ter čez vse posujemo lističe limonine bazilike. Potico zvijemo in jo damo v pekač. Postavimo jo v topel prostor, kjer jo ponovno pustimo vzhajati približno pol ure, nato pa jo pečemo v pečici pri zmerni temperaturi (običajno 180oC) približno 45 minut (najprimernejši čas in temperaturo moramo sami ugotoviti za svojo pečico). Dober tek!