Kačapuri

Gruzinska kuhinja velja za vzhodnoevropsko različico francoske kuhinje. Imajo številne res odlične jedi, njihova najbolj klasična tradicionalna jed pa je kačapuri, kruh, polnjen s sirom. Pravijo, da ima vsak gruzinski kuhar/kuharica svoj recept. Nekatere/nekateri ga delajo iz kvašenega testa, drugi s pecilnim praškom. Boljša varianta (imenovana Adjaruli kačapuri) ima na vrhu še jajce na oko. Tule je moj recept:

Pripraviš kvasec iz vode, moke, žličke sladkorja in kvasa. Zmešaš 250 g moke s kvascem, soljo in toliko vodo, da nastane mehko krušno testo. Pustiš ga vzhajati toliko, da naraste do dvojne prostornine. med vzhajanjem pripraviš sirni nadev. V Gruziji uporabljajo poseben sir imenovan solguni. Ker se tega sira ne dobi v Sloveniji, je dober približek enaka količina fete in mozarele za pico. Oba sira naribaš, dodaš sol in poper ter eno jajce.

Ko je testo vzhajano, iz testa oblikuješ kačapuri. Lahko narediš enega večjega v okroglem pekaču, lahko pa narediš več manjših. V tem primeru oblikuješ nekakšne čolničke (kot na sliki). Testo razvaljaš v oval, debel približno pol centimetra. Na dveh koncih robove stisneš skupaj in jih malo zaviješ. Na sredino daš mešanico sira ter pečeš v pečici približno 30 minut. Če delaš Adjaruli kačapuri 10 minut pred koncem peke na vrhu dodaš jajce in počakaš, da se zapeče.